Història

Societat

La Unió Musical es remunta a gener de l’any 1983, encara que, la seua fundació ve de l’any 1896, amb una plantilla d’onze músics sota el nom de “Centro de Socorros Mutuos”. L’any 1919 va passar a denominar-se “Centro Musical Unión Patriótica” i, posteriorment “Banda Primitiva” de la qual va sorgir aquesta entitat. Primerament s’anomenà “Escola de Música i Interpretació” adoptant el nom de “Unió musical de Paiporta” per acord majoritari en l’Assemblea de socis celebrada l’11 de Juny de 1994.

Des dels seus inicis, ha tingut directors de gran valia com: Joaquín Martínez, José Castelló, Eleuterio Campos, Ramón Navarro, Jesús Campos, Carmelo Baixauli, Juan Luis Grau, Pascual Peris, Enric Moltó, Elies Moncholí, Paco Marí i Jaume Iborra. Esment especial requereix D. Vicente Prats i Tarazona, el qual va simultanejar la direcció de la Banda amb la Càtedra de Trompeta en el Conservatori Superior de Música de València “Joaquín Rodrigo” i la seua funció com a Solista de l’Orquestra Municipal de València.

Del seu extens historial, cal destacar que ha format part en diversos certàmens, havent aconseguit premis i esments d’honor en poblacions com: València, Sueca, Gandia, Llíria, Cullera, Catarroja… ressaltant especialment el Primer Premi aconseguit a la Secció Primera del XIII Certamen Nacional de Bandes de Música Ciutat de Leganés (Madrid) al juliol del 2003 i el més recent el passat mes de juliol, al III Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema Ciutat de Cullera 2012 on va obtenir el Primer Premi.

La massa social sobrepassa els 250 socis i mereix destacar-se la labor que han  realitzat “Les Dames de Sta. Cecilia” que pel seu esforç i tenacitat que formen una part molt important dins del conjunt d’aquesta entitat. L’escola d’educands, que porta per nom “Vicent Prats”, compta amb un ampli quadre de professores i professors, tots titulats, els quals imparteixen classes a més de 300 alumnes on des dels 3 anys s’incorporen a Sensibilització Musical, formant-se al llarg del nostre itinerari educatiu, destacant el grup de guitarres, el Cor de l’escola, l’Orquestra Infantil, la Bandeta i la Banda de l’escola. El nostre alumnat rep classes adaptades a les noves tecnologies.

Cal destacar les diferents agrupacions de la Unió Musical com son la Banda Simfònica, la Jove Orquestra, el Cor de la Unió, la Unió Jazz Band i la Colla de dolçaines i percussions, totes elles nutrides desde diferents àmbits. Totes elles realitzen concerts i actuacions a tot arreu del nostre territori..

Des de novembre del 2022 és el nostre Director Artístic en Luis MIguel Moncayo Olivares.